Hoe wordt chocola gemaakt?

Iedereen is dol op chocolade, maar hoe wordt chocolade nou eigenlijk gemaakt?

Chocolade in Het Verkade Paviljoen

In de Zaanstreek vind je Het Verkade Paviljoen.

En het gebouw vinden is echt een peulenschil: steek je neus maar in de lucht en adem diep in. Je neus stroomt gelijk vol met de lucht van cacao!

Het gebouw werd er ruim een eeuw geleden gebouwd, aan de oevers van de Zaan. In het begin maakten ze er vooral brood en beschuit, maar later werd het assortiment steeds groter.

Chocolade-lijn

Tegenwoordig maken ze in Het Verkade Paviljoen een complete lijn van chocolade met onder andere pure, witte, hazelnoot en zelfs cappuccino chocolade. In het Paviljoen word je meegenomen langs de lange geschiedenis van het bedrijf en dan is vooral de afdeling over chocolade interessant voor de liefhebbers van deze lekkernij.

Chocolade-afdeling

Op deze afdeling krijg je antwoord op je vraag hoe chocolade nou eigenlijk wordt gemaakt.

Hier vind je bijvoorbeeld de machines die al in de jaren 30 werden gebruikt om de chocolade te bereiden.

Tegenwoordig gebruiken ze wel andere machines, maar je zult zien dat het productieproces nog precies hetzelfde is. Wist je dat het niet eens zo heel lastig is? Met cacaoboter, kokosolie en cacaopoeder kom je al een heel eind. Het duurt wel eventjes, dus gelukkig heeft Verkade machines die al het werk doen.

Chocolade decoreren

De machines decoreren en verpakken ook de chocolaatjes. Vroeger waren het nog ‘de meisjes van Verkade’, die handmatig alle bonbons versierden met een mooi laagje zoetigheid!

In het museum vind je nog allerlei foto’s van de dames die er decennia geleden werkten. Zo zaten de dames aan de lopende band alle chocolaatjes te tellen en in te pakken.

Naast de afdeling met chocolade is er in Het Verkade Paviljoen nog veel meer te doen en zien. Ervaar bijvoorbeeld eens hoe het is om als ‘Verkade-meisje’ achter de lopende band te staan! Je krijgt vast trek in al het lekkers wat voorbij komt. Vergeet dus niet om een chocolade-reep te kopen!