Hoe kun je succesvol zijn met afvallen?

Afvallen is iets van alle tijden. Mensen kunnen nu eenmaal snel dik worden in een maatschappij waarin van alles voor handen is. Veel producten bevatten overdadig veel suikers en koolhydraten en maar weinig mensen weten hoe schadelijk die voor je gewicht zijn. Je kunt dikker worden van teveel van deze producten.
Wil je afvallen? Dan kom je ongetwijfeld veel struikelblokken tegen. Hoe kun je afvallen? In dit artikel helpen we je op weg met een aantal motiverende stukjes.

Beloon jezelf als je gewicht verloren hebt

Het stellen van een redelijk doel is natuurlijk stap 1, maar wanneer je dat doel dan bereikt hebt, kun je jezelf best even verwennen. Het werkt voor veel mensen motiverend als ze beloond worden voor hun inzet. Dat is bij afvallen natuurlijk niet anders. Heb je die eerste vijf kilo verbrandt? Doe dan iets leuks of koop iets voor jezelf. Uiteraard ben je voorzichtig met ongezonde voeding en geef je jezelf geen vette taart cadeau als je afgevallen bent, maar wel dat leuke jurkje.
Je kunt ook dat leuke jurkje alvast in huis halen. Dan heb je nog meer motivatie om door te gaan met afvallen!
Wanneer je heel veel gewicht wil verliezen, kun je per zoveel kilo een kleine beloning aan jezelf geven. Dat motiveert enorm. En wanneer de weegschaal dan eindelijk je streefgewicht aanwijst, kun je jezelf natuurlijk wel wat groters cadeau doen. Wees niet te bescheiden voor jezelf, want als het eenmaal gelukt is, heb je het ook echt verdiend!

Doe het samen

In je eentje afvallen is echt niet altijd even leuk. Laat staan makkelijk. Verveling ligt op de loer en discipline is zeer vereist. Wanneer je niet doorgaat is er niemand die jou daarop aanspreekt en verder helpt. Je moet het dus echt samen zien te doen. Samen afvallen is niet alleen gezelliger, maar ook een stuk gezelliger. Wist je dat het bekendste dieet van allemaal (Weight Watchers) gebaseerd is op het idee van samen afvallen? Mensen kwamen samen in clubjes om elkaar ervaringen te vertellen, recepten uit te wisselen en te motiveren door te gaan.
Afvallen kun je samen doen met je partner, maar natuurlijk ook met een vriendin. Heb je niemand in je omgeving? Ga dan op zoek naar een Facebookgroep. Hier zitten veel mensen in die hetzelfde doel hebben als jij.

Varieer in manieren van afvallen

Afvallen is niet altijd leuk. Zeker niet als je maar op één manier aan je gewicht probeert te werken. Continu dieetrecepten moeten eten kan tegen gaan werken, omdat het heel aparte recepten kunnen zijn. Je kan er dan bijvoorbeeld ook voor kiezen om te gaan bewegen. Pak vaker de fiets of ga vaker lopen om in beweging te blijven.
Hoe meer je varieert, hoe uitdagender en leuker het wordt om af te gaan vallen. En heb je dan een keer geen zin in een dieetrecept? Dan hoef je je niet schuldig te voelen, want je kunt het eenvoudig compenseren met meer beweging op die dag.
Vergeet ook niet dat (nacht)rust heel erg belangrijk is. Een goede smoes dus om af en toe lekker te gaan ontspannen. In ontspannen houding kan je lichaam beter omgaan met het afvoeren van afvalstoffen en zal je nog sneller merken dat je echt aan het afvallen bent.

Conclusie

Afvallen is iets van alle tijden. Jong en oud heeft ermee te maken. Man en vrouw. Maar het afvallen kan wel eens heel lastig zijn. Daarom zijn er allerlei manieren om te zorgen dat je gemotiveerd blijft en – nog belangrijker – het discipline op kan brengen om door te zetten. Ga samen met iemand afvallen, varieer in je manier van afvallen en beloon jezelf bij succes. Met die tips wordt afvallen een stuk eenvoudiger.