Wat is chocolade

Chocolade is misschien wel één van de meest favoriete voedingsmiddelen op aarde en dan met name bij het vrouwelijk deel van de bevolking,

Chocolade wordt gemaakt van cacaopoeder. De poeder wordt verkregen uit cacaobonen. Deze groeien in peulen aan cacaobomen.

Iedere peul bevat ongeveer 40 cacaobonen. Een cacaoboom produceert ieder jaar voldoende cacao om circa 400-800 chocoladerepen te produceren.

Er zijn 2 soorten chocolade:

  • Melkchocolade
  • Pure (donkere) chocolade

Beide soorten worden allebei eigenlijk op exact dezelfde manier gemaakt, maar melkchocolade kan ook op een andere manier worden geproduceerd.

Dan is er nog witte chocolade, maar dit is eigenlijk geen chocolade. Waarom niet? Hier zit geen cacaopoeder in. Witte  chocolade bevat wel cacaoboter en suiker, veel suiker. Hierdoor is witte chocolade niet hetzelfde als melkchocolade of pure chocolade. Hierdoor wordt het gezien als een ongezonde snack.

Melkchocolade bevat wel cacaopoeder en veel vet, suiker en calorieën en daardoor is deze soort  ook niet gezond te noemen.

Eigenlijk alleen pure chocolade wordt gezien als gezond. Deze chocolade heeft minimaal 70% cacaopoeder in zicht. Hoe hoger het percentage, hoe beter.