Diabetes voorkomen met een suikervrij dieet?

Afvallen als je diabetes hebt? Iedereen met diabetes en overgewicht, die wilt afvallen ziet zijn of haar bloedsuikerwaarden al heel snel verbeteren. Helaas is er geen gouden formule voor een dieet, want ieder lichaam is anders. Als je diabetes hebt en wilt afvallen, kun je het beste de koolhydraten minderen.

Diabetes dieet zonder koolhydraten

Een manier om af te vallen is minder koolhydraten eten. Als er weinig koolhydraten in voeding zitten, verbrandt het lichaam meer vet. Voor mensen met diabetes, die koolhydraatarm eten, is gebleken dat zij minder medicijnen en insuline nodig hebben. Het is een misvatting dat diabetes hiermee te genezen is. Met behulp van diabetes strips blijkt dat bloedglucosewaardes en cholesterolwaardes beter worden, je energie toeneemt en de bloeddruk daalt. Wie wilt dat nou niet?

Koolhydraten en suikers

Geraffineerde koolhydraten zitten voornamelijk in witte rijst, pasta, brood, aardappels, noedels, chips, frisdrank, vruchtensappen, suiker, koek. Deze koolhydraten leveren nauwelijks en verzadiging, maar relatief veel calorieën.

Je kan deze producten vervangen door voeding die wel verzadigt, zoals groenten en fruit of volkoren pasta en granen. Je voelt je vele malen energieker na het eten van deze producten. Je kan bijvoorbeeld in plaats van een boterham met jam ook kiezen voor yoghurt met vers fruit en noten. Als je consequent bent, lukt het heel goed om een aantal kilo’s kwijt te raken.

Mag chocolade wel bij diabetes?

Als je diabetes hebt mag je gelukkig nog wel snoepen. Onderzoekers hebben aangetoond dat het eten van donkere chocolade de insuline-respons verbetert. Dit helpt om diabetes type 2 te voorkomen. Daarnaast zorgt donkere chocolade ervoor dat je bloeddruk daalt en cholesterol verlaagt. Dit klinkt fantastisch, maar uiteraard moet je chocolade wel met mate eten. Het bevat immers nog steeds veel vet en calorieën.

Diabetes bijwerkingen
Bij mensen met diabetes zit er teveel suiker (glucose) in het bloed. Vaak wordt het daarom ook suikerziekte genoemd. Glucose komt uit de koolhydraten in voeding. Door langere tijd teveel suiker in je bloed te hebben, kunnen er complicaties optreden.

De volgende bijwerking ontstaan bij diabetes:

  • Hypoglykemie (te laag bloedsuikergehalte).
  • Hyperglykemie (te hoog bloedsuikergehalte).
  • Chronische complicaties:
  • Hart- en vaatziektes.
  • Voetproblemen (diabetische voet).
  • Netvliesproblemen (retinopathie).
  • Complicaties bij zwangerschap en bevalling (diabetes en zwangerschap).
  • Zenuwaandoeningen (neuropathie).
  • Nieraandoeningen (nefropathie).

Als je je bloedsuikerspiegel stabiel houdt, kun je veel chronische bijwerkingen voorkomen. Ook is het belangrijk dat mensen met diabetes hun bloeddruk onder controle houden met medicijnen en dieet.